söndag 20 januari
Världens byggnader: Pyramiden i Cholula

Världens byggnader: Pyramiden i Cholula

7 november, 2018

dejting på facebook status bästa dejting appen jobs Artikel. Pyramider förknippar nog de flesta främst med Egypten, men denna sorts byggnader finns över hela världen. Och den största hittar man i Mexiko.

nätdejting indie film En pyramid är en byggnad, normalt med en kvadratisk bas och med sidor som sluttar inåt och möts i samma punkt. Den stora pyramiden i Cholula i Mexiko, även kallad Tlachihualtepetl, anses vara den största pyramiden i världen. Cheopspyramiden är förvisso mer än dubbelt så hög, men sett till volym är pyramiden i Cholula nummer ett.
Konstruerandet påbörjades cirka 300 år f kr, och pyramiden och området, som tros ha fungerat som ett religiöst centrum, byggdes på under århundradena.
Under 700-talet övergavs pyramiden. När de spanska erövrarna kom till området på 1500-talet hade den täckts av jord och växtlighet och liknade ett berg – Tlachihualtepetl ska för övrigt betyda just ”människoskapat berg”. Spanjorerna uppförde en kyrka på toppen av berget/pyramiden i slutet av 1500-talet, och denna kyrka står kvar än idag.
Det var först i slutet av 1800-talet som pyramiden återupptäcktes, och under 1900-talet skedde flera utgrävningar och undersökningar av pyramiden och det närliggande området. Idag är platsen ett populärt turistmål.
Ävern om Guinness rekordbok listar pyramiden som den största i världen råder viss oenighet kring om den verkligen är det. Dels är det oklart om den understa delen är en del av konstruktionen eller en naturlig förhöjning, dels påstås det finnas en större pyramid i Bosnien; denna anser dock en i stort sett enig forskarkår vara ett naturligt skapat berg och inget annat.

Läs mer