söndag 20 januari
Empati-utmattning är erkänd. Lösningen okänd.

Empati-utmattning är erkänd. Lösningen okänd.

31 oktober, 2018

dejting frågor elaka nätdejting irl mean Krönika. Benny undrar hur min relation till samerna ser ut, och jag tvingas direkt erkänna att min kontakt med vår ursprungsbefolkning är nära noll.

dejtingsajt för ensamstående Jag motarbetar verkligen inte samerna, men gör heller ingenting aktivt för att skydda deras intressen. Det handlar dock inte om mina känslor kring just samer, utan mer om ett växande ointresse för alla typer av samfund, klubbar, nationaliteter, etniciteter och så vidare.
Analyserna och diskussionerna om vem som är mest svensk till exempel är ju befängd! Inte främst för att det är så komplicerat att räkna ut, ens vilka parametrar att använda, utan för att det är så ointressant. Vem bryr sig, liksom? Det finns ingenting speciellt med att vara svensk, eller norsk, tysk, kanadensare, peruan eller japan för den delen heller.
Det KÄNNS så ibland, men det stämmer inte.
Ju förr vi alla erkänner det, desto bättre.
Det här är en förutfattad mening som alla nationaliteter bär på – så återigen är vi vare sig bättre eller sämre än andra.
Exakt VAD som är så speciellt, brukar vara svårt – återigen för alla – att svara på.
Och knasigheterna stannar inte där. För samtidigt som vi alla är malliga över alla våra nationer skäms vi en hel del för precis samma genomsnittliga medborgare och landets gemensamma personlighet.
Ytterligare en sak som förenar alla nationaliteter är att de flesta behandlar sin ursprungsbefolkning som skit. Och här skulle man ju vilja utgöra ett undantag, men tyvärr. Som jag förstår det finns det heller inte en homogen sida att välja i samefrågan, och därmed är det inte ens lätt att låtsas ha rätt åsikter. Ska jag ta det här på allvar måste jag göra research och lista ut vem som har mest rätt av syd- och nordsamerna, och det har jag helt enkelt inte tid med.
Jag driver ett företag, och ett hem, försöker uppfostra barn (ifrån mig), engagerar mig en del i föreningslivet, försöker hänga med i debatter och sköta om min hälsa via träning. Sen ska ju den digitala dimensionen av Nicke Berglund upprätthållas, hela tiden. Mer eller mindre dagligen förväntas det ske uppdateringar av appar och program, vilket kräver ett helikopterperspektiv på behov, inloggningsuppgifter och lösenord som jag fullständigt saknar.
Jag hinner alltså inte engagera mig för samerna! Jag är ledsen.
Det här är ingenting som är unikt med mig. I dagens informationssamhälle får vi veta alldeles för lite om alldeles för mycket – för att kunna bibehålla entusiasmen för ens de viktigaste humanitära frågorna. Det här fenomenet är idag ett erkänt faktum, och har därför förärats med ett term – ”compassion fatigue”, på svenska empati-trötthet eller empati-utmattning.
Vi klarar inte av att känna med alla människor, folkslag och minoriteter som vi upptäcker lider och diskrimineras i världen, utan vi tvingas att sortera – och här silas det mygg och sväljs kameler vill jag lova, på flera nivåer.
Det torde alltså vara det här tillståndet som får människor att välja bort Aktuellt för fnittriga ”Wahlgrens värld” och förnuftiga Plus för allmänoutbildade ”X on the Beach”.
Och vi kan inte skylla på programmakarna. Vi får de program vi tittar på, så enkelt är det – och därmed har vi ett ansvar.
Förr i världen kunde vi njuta i hemlighet av så kallade guilty pleasures utan att det skadade någon, men den tiden är förbi när varje beslut lämnar ett digitalt fotavtryck.
Allt vi uppmuntrar genom att besöka eller gilla – får vi mer av.
Därav; Hyséns på Kanal 5 – efter succén med Wahlgrens värld.
Nästa steg i denna ”utveckling” är därmed omöjligt att förutse.

dejta 50 väg Benny: ”Compassion fatigue” och ”guilty pleasures” är ju engelska uttryck och många är de som avskyr när vi lånar engelska ord och uttryck, trots att det både är nödvändigt och oundvikligt. Vilka är de värsta och bästa exemplen på svengelskan tycker du?

exempel på bra dejting presentation NI8CKLAS BERGLUND

Läs mer