söndag 16 december
Världens byggnader: Lærdalstunneln

Världens byggnader: Lærdalstunneln

10 oktober, 2018

kristna dejtingsajter gratis ziehen nätdejting svd youtube Artikel. Med sina 24,5 kilometer är Lærdalstunneln i Norge värdens längsta vägtunnel. Tunneln sammanbinder de närliggande orterna Aurland och Lærdal, men även de större städerna Oslo och Bergen.

vilken dejtingsajt är störst lyrics Efter fem års konstruktionsarbete invigdes Lærdalstunneln i västra Norge i november år 2000 av kung Harald. Tunneln kostade ungefär en miljard norska kronor att bygga, som med sin längd på 24 509 meter idag är världens längsta vägtunnel.
Syftet med tunneln var att förenkla resandet mellan Norges två största städer, Oslo och Bergen. Tidigare var E16-resenären tvungen att resa med färja över Sognefjorden, eller så kunde man köra en mindre men vinterstängd väg.
För att inte trötta trafikanterna ser belysningen i tunneln olika ut längs sträckan. I tunneln finns 15 vändplatser men också tre större hallar där man kan ta en kort rast. Här finns också mobil- och radiotäckning. I snitt passerar 2000 fordon per dygn, och det utan att behöva betala någon tullavgift.

Läs mer